Dra ut visdomstand: Allt du behöver veta

11 mars 2024 Veronica Urena

editorial

Det är en milstolpe som många både fruktar och ser fram emot att dra ut visdomständerna. Proceduren kan framkalla både oro och nyfikenhet; vad kan man förvänta sig före, under, och efter extraktion av en visdomstand? Den här artikeln kommer att guida dig genom de olika faserna av en visdomstandsextraktion, och slutligen ge dig information om var du kan få ytterligare hjälp och rådgivning.

Vad är visdomständer?

Visdomständer är de tredje och sista tjocktänderna som växer i varje kvadrant av munnen. De dyker vanligtvis upp när en person är mellan 17 och 25 år, en period som ofta kallas ”visdomsåldern. I vissa fall växer visdomständerna utan problem, men det är ganska vanligt att de orsakar problem när de börjar tränga fram.

När och varför tas visdomständer bort?

Om det inte finns tillräckligt med plats i munnen för visdomständerna kan de orsaka smärta, infektioner och andra tandhälsoproblem. I dessa fall kan tandläkaren rekommendera att tanden tas bort. Anledningar till extraktion inkluderar:

Inklämda tänder: Detta innebär att tanden inte kan bryta igenom tandköttet på grund av brist på utrymme.

Käksmärta och irritation: Eftersom de kan växa på ett oförutsägbart sätt, kan visdomständer pressa mot andra tänder och orsaka smärta.

Svårighet att hålla rent: Visdomständer som inte har vuxit fullständigt in kan vara svåra att rengöra, vilket kan leda till karies och tandköttssjukdomar.

Cystor: Närliggande ben och tandkött kan skadas om cystor bildas runt den nya tanden.

Dra ut visdomstand

Förberedelse för uttagning

Innan en tand extraheras, kommer en grundlig utvärdering genomföras av din tandläkare. Detta kan inkludera röntgenbilder för att bestämma visdomstandens position och för att planera den bästa metoden för extraktion. Tandläkaren kommer också att diskutera eventuella risker och förbereda dig för operationen.

Extraktionsprocessen

Att dra ut visdomstand är vanligtvis en rättfram process, men komplexiteten kan variera beroende på tandens position och om den är intryckt. Proceduren kan utföras under lokalbedövning, bedövning eller allmän bedövning, beroende på patientens bekvämlighet och behov.

Lokalbedövning: Tandläkaren bedövar det område där tanden ska tas bort for att minska obehag.

Extraktion: Tandläkaren gör snitt i tandköttet om det behövs, och kan behöva ta bort ben som blockerar åtkomsten till tanden. Ibland måste tanden delas upp i mindre bitar för att underlätta en säker extraktion.

Eftervård: Det är viktigt att följa alla tandläkarens instruktioner efter att en visdomstand tagits bort för att främja läkning och minska risken för infektion.

Efter att en visdomstand har tagits bort, är det normalt att uppleva lite smärta, svullnad och blödning i det berörda området. Dessa symtom ska avta inom ett par dagar. Det är avgörande att man följer tandläkarens eftervårdsråd.

Fler nyheter